top of page

Răzbunarea - acţiune meteorologică

Urât lucru să porţi pică unui om, să-l pizmuieşti, să-l duşmăneşti...! Grea povară resentimentele: să duci cu tine tot răul pe care unul sau altul ţi l-a făcut cu voie, cu interes sau - cel mai adesea fără voie, cu nepăsare şi voioşie. Să nu te poţi dezbrăca de haina murdărită, ruptă, pătată de ei... Urât caracter construiesc remuşcările, renunţările, reluările, reciclările, refulările, resentimentele!

De aceea eu merg pe ideea răzbunării!Cerul, când se răzbună, se înseninează.În Proclamaţia de la Padeş, Tudor Vladimirescu a spus printre altele, cu rău să-i întâmpinăm pe cei răi, dând o cale de conduită naţională prea puţin urmată şi exploatată de generaţiile ce-au făcut de atunci umbră ţării. A tolera răul înseamnă a intra într-o oareşcare complicitate cu el, a te învoi cumva cu dracul pe punte, a nu mai şti exact dacă după traversare vei ajunge tu pe mal sau va ajunge el prin tine. Întoarcerea celuilalt obraz a lăsat loc în lume multor ticăloşi care nu se mai opresc din lovit.

Eu merg pe ideea răzbunării!

Românul Toma Alimoş nu este de neglijat în această ordine. Lovit pe nedrept el şi-a luat maţele în palme şi l-a urmărit pe Manea grosul şi-arţăgosul până i-a venit de hac.

Mai este o formă – dulce – a răzbunării şi la ea aş stărui: să te simţi bine.

Adversarii, duşmanii, pizmuitorii fac tot ce le stă în putinţă să te doboare, să te nenorocească, să te scoată din sărite, să te nimicească, să te facă să te simţi rău. Dacă vrei să te răzbuni cu adevărat, în forţă – asemeni celor care-şi despicau duşmanul cu paloşul până-n pământ – dacă vrei să le iei orice putere asupra ta, ai o soluţie: să te simţi bine!

Niciodată nu trăieşte un om de nimic mai amare clipe decât atunci când vede că scuipatul aruncat spre cer îi cade pe faţă, că propriile-i arme se întorc împotrivă-i, că aproapele vizat spre nimicire se simte bine.

Eu merg pe ideea răzbunării!

Aşadar să ne simţim bine!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page