top of page

THE BOOKS

Alte cărţi publicate de Alexandru UIUIU

Felia amară povestiri,
cartea de debut, apărută la Sibiu în anul 1994, la Editura Euphorion, lector de carte Iustin PanÅ£a,
coperta Mircea Stănescu
"Scrisă fără grabă, cu lentoare, în aÅŸteptarea unui miracol care să învingă aÅŸteptarea, cartea ne învaţă că orice dictatură nu moare decît în aparenţă, în esenţă rămîn aceleaÅŸi reacÅ£ii gregare, aceleaÅŸi cămăşi murdare, aceeaÅŸi oameni nefericiÅ£i sau prea sătui. Demascarea în sensul propriu zis al cuvîntului începe din momentul în care nu se mai pune în discuÅ£ie condiÅ£ia social-politică a unui individ ci condiÅ£ia sa psihologică, proiectată pe un ecran metafizic.

Problema care se pune la sfîrÅŸitul unei asemenea lecturi este aceea dacă îi poÅ£i convinge pe ceilalÅ£i să citească această carte. Nu conÅ£ine nimic spectaculos, ÅŸocant, dar, furat de ea, nu te mai gîndeÅŸti la ziua de mîine.                                    

                                                                  Dan Stanca

          

"Scrie cu plăcere dar fără prea mare încredere. Scrie însă cu cerneala adevărului interior ÅŸi al bunului simÅ£. Nu ridică niciodată vocea pentru că nu se crede ascultat"   

     

                                                                 Tania Radu

                                                                         

AÅŸteptînd-o pe Godette
teatru,Editura Grinta,Cluj Napoca, 2002

conÅ£ine piesele : "AÅŸteptînd-o pe godette sau Marea Scofală"/"Nu ai să înÅ£elegi nimic sau Cît teatru e în Teatru"/ "Zeul"/"Pragul"/"De Ziua NaÅ£ională"

 

          ConvenÅ£ional, Alexandru Uiuiu ar putea fi socotit drept un reprezentant al dramaturgiei postabsurde, la un loc cu Matei ViÅŸniec ori Mrozek, de pildă. O astfel de încadrare ar fi, totuÅŸi, limitativă, pentru că piesele lui Uiuiu depăşesc nivelul postabsurdului, cultivând o tentaÅ£ie parabolică specifică unei anumite formule dramatice româneÅŸti, reprezentată de Åžtefan ZicherÅŸi Cornel Teulea. Mai mult,  la Alexandru Uiuiu absurdul capătă uneori dimensiuni apocaliptice, prin amplificarea stupefiantă a deriziunii. AÅŸa se întâmplă în AÅŸteptând-o pe Godette sau în Zeul;în alte texte se regăseÅŸte un paroxism ontologic ce frizează patologicul(De Ziua NaÅ£ională sau Pragul).Pe de altă parte dramaturgul se dovedeÅŸte un atipic.

          Spiritul ludic al scriitorului se conturează în apelul livresc (mixajul de fragmente din texte clasice, în Cît teatru e în teatru) ori îngroÅŸarea grotescă a unor secvenÅ£e( prima scenă din  De Ziua NaÅ£ională). Un soi de scrîÅŸnet auctorial pare să submineze toate aceste texte dramatice, amare dincolo de orizontul comic pe care îl avansează.

                                                                                     Claudiu Groza

Socrate Poetul
prozo poeme, Editura Charmides,Bistriţa, 2000
 
"Tensiunea ideatică din aceste “prozopoeme” reiese mai ales din prezenÅ£a tuturor mărcilor distinctive ale unui dialog platonic, transpus în grilă poetică; adevărul se naÅŸte încet, exasperant de lent, din încordarea gândului de a se regăsi pe sine ÅŸi de a-ÅŸi afla o bună situare în lume, se naÅŸte în spaÅ£iul dinamic de întâlnire a întrebării ÅŸi a răspunsului. Cu toate acestea, dialogul e, aici, mai mult insinuant ori subiacent, presupus, mai curând decât explicit, iar din orizontul de mister pe care îl impune ÅŸi întreÅ£ine se naÅŸte o adevărată maieutică a sentimentului iubirii, circumscris în imagini de tulburată concreteÅ£e sugerând, în acelaÅŸi timp, o dialectică a depărtării/ apropierii fiinÅ£ei iubite, într-un contur ontologic bine lămurit, însă. Imagini ale diafanităţii, înnădind sublimitatea ÅŸi savoarea concretitudinii, sunt desenate în peniţă fragilă, uÅŸor livrescă, expunându-se astfel un ceremonial al iubirii înscenat prin virtuÅ£ile alegoriei ÅŸi ale simbolului de iz cultural. " 
                                                          Lucian Boldea
"În poetica aici expusă, luînd locul unui Socrate cu valenÅ£e poetice, Alexandru face o traducere a limbajului masculin în limbaj feminin în speranÅ£a refacerii punÅ£ilor de comunicare metaforică  ÅŸi a obÅ£inerii unui armistiÅ£iu în cel mai vechi război al omenirii – cel dintre bărbat ÅŸi femeie" 
 
                                                           Iustin PanÅ£a

Ridicarea în genunchi

roman, Editura Albatros, BucureÅŸti, 1999

 

"Atîtea asemănări ÅŸi totuÅŸi aceeaÅŸi mare deosebire. Sigur, scriitura face diferenÅ£a. Uiuiu e mai mare în branÅŸa lui decît toÅ£i scenariÅŸtii reuniÅ£i la un loc. Gustul public sexualizat decide însă: femeile se vor uita în continuare la serial..."

 

                                                               Dan Silviu Boerescu

 

"Un talent narativ autentic ÅŸi viguros a cărui ÅŸansă stă, credem, în capacitatea de a se subordona realului ÅŸi de a-i sesiza ÅŸi exprima totodată temele. "  

                                                                  Ileana Urcan

 

SfîÅŸierea sau A doua venire, povestiri

Ed.Grinta, Cluj Napoca

 

"Alexandru Uiuiu scrie o proză plină de semnificaÅ£ii Å£inută în frîul ironiei, a seriozităţii nedisimulate"   

                              

                                                  Eugenia Tudor-Anton

 

"Tînărul Alexandru Uiuiu a cărei semnătură am reÅ£inut-o din reviste precum Vatra, Euphorion, Contemporanul, Minerva, Cadran, nu se sfieÅŸte să atace ÅŸi temele filosofice, dar fără ostentaÅ£ie ba chiar cu un subtil ÅŸi binevenit umor." 

                                                    Ada D. Cruceanu

Poveşti din Pădurile fanteziei, pentru Alexandra

Ed.Emia, Deva, 1998

Pourquoi gran pere n est mort plus, povestiri

Ed.Grinta, Cluj Napoca

carte propusa de ICR Bucuresti

Å¢ara Ascunsă, roman în fărîme

partea I, Zile pe SomeÅŸ

Ed Charmides, Bistrita, 2010

 

    "Maxima de căpătâi a romanului care ascune toată înÅ£elepciunea comunităşţii dupa care toÅ£i se ghidează, că vor, că nu vor (doar nu e după capul lor, ci al lui Dumnezeu!), este compusă din două părÅ£i, rostită clar de Ghiţă, cel pe care revoluÅ£ia l-a prins ca vânzător la magazinul forestier din capul Văii Strîmbii, magazin peste care ipochimenul, imediat în 1990, s-a facut patron cu acte în regulă, care cugetări, după ce vechi clienÅ£i i-au cerut de băut “numai ca oamenii să se vadă beÅ£i”, au fost: “Asta e ca aia: să murim odată, să ne vedem scăpaÅ£i! Si ca aia, că marea întrebare a românului e dacă există viaţă înainte de moarte!”

        Romanul “Tara ascunsa” de Alexandru Uiuiu are toate ÅŸansele să se închege ca operă despre ţăranul român si satul românesc sau mai degrabă despre ce a mai rămas din acestea, vieÅ£i care, din păcate, nu mai au nici măcar cu ce să semene, ori despre ce să ne amintească."                                   

                                                              Virgil RaÅ£iu

Datoria de om,

Ed Charmides 2016

​

eseuri si portrete ale  contemporanilor

Iustin,

Ed Charmides,Bistrita, 2017

​

o proza despre o poezie

Socrate Poetul, doctorate,  prozo-poeme, Ed Grinta, Cluj 2017

​

Editia a III a adăugită

bottom of page